INFO

FAQ

 • Algemene informatie

  Wat is Smeerboel festival?

  Al jarenlang dé plek waar we samen met de meestuiteenlopende artiesten, een knettergekke randprogrammering en flitsend feestgedruis heel Utrecht uit zijn plaat laten gaan. Dus slinger je partymood aan, maak een driedubbele flikflak in een plas danswater en kom het festivalseizoen waardig afsluiten met Smeerboel festival op zaterdag 9 september 2023!

  Waar vindt Smeerboel festival plaats?

  Smeerboel festival vindt plaats op de Grasweide bij Papendorp. Voor specifieke navigatieadressen en hoe er te komen, zie de pagina “vervoer”.

  Wanneer vindt Smeerboel festival plaats?

  Smeerboel festival vindt plaats op zaterdag 9 september 2023, van 12:00 tot 23:00.

  Tot hoe laat is de entree van Smeerboel festival geopend?

  Zorg dat je tussen 12.00 en 20.00 uur bij de entree van Smeerboel festival bent. Als je na die tijd komt, kun je niet meer naar binnen en ben je gedoemd om thuis te zitten en je FOMO te voelen. 

  Mag ik tussendoor Smeerboel festival verlaten en later weer terugkomen?

  Weet waar je aan begint als je het terrein van Smeerboel festival verlaat, want met een gescand ticket kom je er niet meer in! Dus denk twee keer na voordat je besluit het terrein te verlaten.

  Vanaf welke leeftijd mag ik Smeerboel festival bezoeken?

  Weet je wat ze zeggen, age is just a number? Nou, niet bij Smeerboel festival. 18+ only, dus zorg dat je je ID meeneemt.

  Betaal ik op Smeerboel festival met munten?

  Bij Smeerboel festival is het net als in de arcade: je moet eerst munten halen voordat je kan spelen. Dus ga naar de kassa’s of automaten op het terrein en scoor je munten. Dan kan je pas echt gaan los bij de bar en foodtrucks.

  Kan ik op Smeerboel festival met pin en/of contant betalen?

  Wij zullen het makkelijk voor jullie maken; Smeerboel is pin-only bij de muntenkassa’s. Dus neem die plastic pas mee en geniet.

  Zijn er lockers op Smeerboel festival?

  Maak je geen zorgen over jouw waardevolle spullen en andere must-haves op Smeerboel festival. We hebben lockers voor je beschikbaar! Hier kun je jouw spullen veilig opbergen en zonder zorgen dansen. Onze lockers zijn onbeperkt toegankelijk, dus je kunt er zo vaak in en uit als je wilt. Huur jouw locker van tevoren online om wachtrijen op het festival te vermijden. Maar houd er wel rekening mee dat het gebruik van een locker op eigen risico is.

  Lockers zijn tot vrijdag 8 september 09:00 online te huren, de codes hiervan ontvang je vrijdagavond. Vragen mogen worden gesteld bij de Lockerbox-balie. En we hebben ook op de dag zelf lockers voldoende voor iedereen.

 • Ticket informatie

  Waar koop ik mijn tickets voor Smeerboel festival?

  Via deze website en daarmee bij onze ticketpartner Eventix. Zijn we uitverkocht? Koop dan via www.ticketswap.nl een kaartje over. Via directe, betrouwbare vrienden, kan ook nog wel maar laat je niet oplichten door vreemden.

  Wat als het Smeerboel festival uitverkocht is?

  Oké, listen up peeps. Als Smeerboel festival is uitverkocht en je toch een ticket nodig hebt, dan hebben we één belangrijk advies voor je: koop alleen via Ticketswap. Het is een officiële ticketpartner, dus je bent verzekerd van legitieme tickets. Maar als je er voor kiest om tickets te kopen van vage derden, dan zijn we niet aansprakelijk voor de gevolgen, hè? Dus, gebruik je gezonde verstand en ga alleen voor de officiële verkooppunten en Ticketswap, dan weten we zeker dat we je top-notch service kunnen bieden.

  Kan mijn ticket op mijn telefoon gescand worden?

  Zeker kan je ticket op je telefoon gescand worden. Welkom in de 21e eeuw, waar je zelfs je koffie met je telefoon kunt bestellen. Maar, als je denkt dat we een vergrootglas nodig hebben om je scherm te lezen, dan heb je het mis. Zet die helderheid op 100% en houd je telefoon binnen handbereik. Easy peasy.

  Ik ben mijn ticket voor Smeerboel festival kwijt, wat nu?

  Ja hoor, daar gaan we weer. Kijk eerst eens goed in je inbox en spambox van je mail voordat je paniekerig begint te vragen waar je tickets zijn. En als je er dan nog steeds niet uitkomt, zoek dan je ordernummer op dat op de afschrijving van je betaling staat. Met dat ordernummer kan je jouw tickets HIER bij Eventix terugvinden. Simpel, toch?

  Wij hebben een groepsticket voor Smeerboel festival gekocht, kan ik apart van de rest naar binnen?

  Natuurlijk kan dat! Met een groepsticket heb je vier afzonderlijke bladzijdes die elk staan voor één ticket. Dus als je even genoeg hebt van je vrienden, kun je zonder problemen apart naar binnen. Zolang je maar niet gaat zeuren als je vrienden zonder jou het feestje van het jaar hebben, toch?

  Hoe werkt het als je online een locker hebt gekocht?

  Pssst, even opletten allemaal! Als je slim bent, huur je een locker via onze ticketshop. Dan krijg je namelijk de dag voor het festival vóór 19.00 uur een mail met je lockernummer en pincode. Ideaal, want zo kun je meteen je spullen opbergen zonder langs de lockers balie te hoeven. Maarja, als je nou echt niet kunt nadenken en je hebt geen nummer en code ontvangen, dan kun je altijd nog mailen naar tickets@lockerbox.nl of je melden bij de servicebalie op het festival met je aankoopbewijs.

  Hoe werkt het als ik online een parkeerticket hebt gekocht?

  Ah, dus jij hebt online een parkeerticket gekocht? Mooi! Zorg ervoor dat je het ticket klaar hebt staan op je telefoon of, voor de oldschool types, uitgeprint meeneemt. Bij aankomst op de parkeerplaats laat je het ticket zien aan een van onze medewerkers. Als je ticket gescand en goedgekeurd is, kun je lekker de parkeerplaats oprijden en je bolide parkeren.

  Hoe werkt het als je online een bus ticket hebt gekocht?

  Oké, dus je denkt eraan om online een bus ticket te kopen? Slimme keuze! Je gaat voor de moderne en stijlvolle optie door je ticket op je telefoon te laten zien. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar je kunt ook pronken met je technologische vaardigheden aan de andere passagiers die vastzitten in het stenen tijdperk van printen. En als je ticket niet geldig blijkt te zijn, zullen we je er vriendelijk aan herinneren dat we geen gratis ritten weggeven. Dus wees slim en koop een geldig ticket voordat je op reis gaat!

  Moet ik mijn bus ticket bewaren voor de terugweg?

  Oh jazeker, je hebt je hardcopy bus ticket nodig voor de terugweg, anders heb je pech en kun je de bus niet in. Dus, onthoud goed: als je het kwijt bent, moet je betalen voor een nieuw ticket. Dus houd je ticket veilig en dicht bij je!

 • Gevonden voorwerpen

  Ik ben iets kwijtgeraakt op het Smeerboel festival dat ik graag terug wil, wat nu?

  Als je iets kwijtraakt op ons festival, ga dan niet gelijk huilen want er is nog hoop! Je bent je telefoon kwijtgeraakt terwijl je te veel hebt gefeest en je vrienden bent kwijtgeraakt. Geen zorgen, want we verzamelen alle gevonden voorwerpen en zetten deze uiterlijk maandagmiddag na afloop van het festival op Facebook. Houd je ogen open en als je jouw telefoon tegenkomt in de post, haast je dan naar het kantoor van Elevation Events aan de Leidseweg 125 in Utrecht om het op te halen. En ja, we weten dat je je telefoon nodig hebt om ons kantoor te vinden, dus vraag iemand om je te helpen.

  Ik heb iets in mijn locker laten liggen, wat nu?

  Dus, als je iets belangrijks in je locker hebt laten liggen, wees niet in paniek! Vul gewoon het “lost & found” formulier in op de website van Lockerbox en wacht op hun reactie. Ze zullen je helpen om je spullen terug te krijgen. En voor de volgende keer: controleer altijd tweemaal voordat je de locker sluit!

 • Toegankelijkheid

  Hoe zit het met de toegankelijkheid op het Smeerboel festival?

  Schat, luister. Wij van de organisatie van Smeerboel doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat jij, ja jij, dit festival kunt bezoeken. We hebben rijplaten en houten vloeren neergelegd over het hele terrein, maar oké, sommige overgangen zijn niet helemaal drempelloos. En ja, we hebben een groot deel van het festival op onverharde ondergronden gebouwd, dus afhankelijk van het weer kan het misschien niet voor iedereen even makkelijk zijn. Maar maak je geen zorgen, meeste podia en faciliteiten zijn over het algemeen goed bereikbaar. En ja, we hebben speciale voorzieningen zoals een brede ingang en een invalidentoilet. Dus, als je twijfelt of je dit feestje met ons kunt meevieren, stuur dan een e-mail naar info@elevation-events.com en dan zorgen we er samen voor dat je erbij kunt zijn.

  Ik ben op dit moment minder mobiel, kan ik Smeerboel festival toch bezoeken?

  Wees gerust, wij doen ons uiterste best om het voor iedereen mogelijk te maken. We hebben rijplaten en houten vloeren over het hele terrein gelegd, maar we kunnen helaas niet garanderen dat elke overgang naadloos is. 

  De meeste podia en voorzieningen kun je wel bereiken. En om het af te maken, hebben we speciale voorzieningen zoals een verbrede ingang en een invalidentoilet beschikbaar. Dus twijfel je nog steeds of je het festival kunt bijwonen, stuur dan gewoon een mailtje naar info@elevation-events.com en laten we samen kijken hoe we jou op ons feest kunnen krijgen. We zijn er klaar voor, jij ook?

  Is er EHBO op Smeerboel festival aanwezig?

  Ja, ja, op Smeerboel festival hebben we natuurlijk een EHBO-post waar je terecht kunt als je even iets te wild hebt gefeest. En geen zorgen, we hebben niet zomaar wat hobby dokters ingehuurd. Nee, we hebben medische specialisten die normaal gesproken in ziekenhuizen werken klaarstaan om jou weer helemaal op te lappen. En niet alleen dat, de voorzieningen zijn grotendeels hetzelfde als op een spoedeisende hulp. 

  En als je gewoon even een simpele hoofdpijn hebt of een blaar op je voet, hebben we ook de nodige medicijnen en benodigdheden zoals paracetamol en pleisters. Want we zijn niet alleen gek op feesten, we vinden het ook belangrijk dat jij je lekker voelt tijdens het feesten. Dus ga vooral helemaal los, en als er iets gebeurt weet je dat we je back hebben.

  Is er een mogelijkheid om ergens op het Smeerboel festival te kolven?

  Oh, wat fijn dat je ook bij ons terecht kunt voor het kolven, althans over het algemeen dan. Je kan namelijk tijdelijk gebruikmaken van één van de ruimtes bij de EHBO. Gewoon even melden bij de EHBO en je kan zo aan de gang. Easy peasy. En maak je geen zorgen over je melk, we hebben een koelkast waar we jouw producten even kunnen bewaren.

  Maar let wel op, als het onverhoopt erg druk is bij de EHBO kan het zijn dat je even moet wachten of dat je een alternatieve plek aangewezen krijgt. Want wij zorgen er natuurlijk voor dat iedereen zo snel mogelijk weer kan feesten.

  Ik gebruik medicijnen of iets anders voor medische doeleinden, kan ik dit meebrengen naar Smeerboel festival?

  Weet je zeker dat het alleen medicijnen zijn? Either way, je kan je medicijnen of andere benodigdheden voor medische doeleinden meebrengen naar Smeerboel. Maar denk niet dat je zomaar overal mee wegkomt. Zorg ervoor dat je een doktersverklaring en/of medicijnpaspoort bij je hebt en dat je deze bij de ingang kan laten zien. Ook is het van belang dat duidelijk is welke medicijnen je bij je hebt. Dus meld het bij de visitatie en wacht samen met een medisch specialist af of het mee naar binnen mag. Heb je iets dat gekoeld moet blijven of te groot is om mee te nemen of in een locker te bewaren, dan kan je het bij de EHBO achterlaten. Maar let op: meld dit wel van tevoren via info@elevation-events.com. En geef het ook aan bij de beveiliging voordat de visitatie begint. Zo voorkom je dat je met lege handen staat.

  Ik heb een speciaal dieet, kan ik daarom zelf eten meenemen naar Smeerboel festival?

  Lieverd, het is alleen in hele bijzondere gevallen mogelijk om je eigen eten mee te nemen naar ons festival. Dan heb ik het over een dieet om medische redenen waarvoor je een doktersverklaring moet hebben. Maar let op, het moet overduidelijk zijn dat het voedsel dat past bij jouw dieet niet te verkrijgen is op het festival. Dus als je twijfelt, stuur een berichtje naar info@elevation-events.com.

  Ik heb psychische problemen of zit je niet zo lekker in je vel, is het verstandig om naar het Smeerboel festival te komen?

  Nou, het is aan jou om te beslissen, maar wij zeggen: kom gewoon langs! Verwacht alleen niet dat je de enige bent, want het is altijd super druk op Smeerboel. Als je wat rust nodig hebt, kan je je terugtrekken op een van de chillplekken. En als je nog twijfelt, vraag dan gewoon aan je vrienden wat zij denken. Uiteindelijk moet je zelf de knoop doorhakken.

  Ik ben zwanger, is het verstandig om naar Smeerboel festival te komen?

  Soon to be mothers, please! Het is het helemaal aan jullie om te beslissen of je naar het Smeerboel festival wilt gaan. Maar let op, onderzoek heeft aangetoond dat alcohol en harde muziek schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Dus, overleg alsjeblieft met je huisarts of verloskundige wat de slimste keuze is. Want laten we eerlijk zijn, het gaat hier wel om jou en dat kleine mensje dat in jou groeit.

  Ik heb een hulphond, kan ik hiermee het Smeerboel festival bezoeken?

  Wat een domper, alleen hulphonden of soortgelijke assistentiedieren zijn toegestaan op het Smeerboel festival. Maar om heel eerlijk te zijn, raden we het niet aan om met zo’n harige vriend naar ons feestje te komen. Als je toch overweegt om met je viervoeter te komen of als je hier vragen over hebt, stuur dan een berichtje naar info@elevation-events.com.

 • Food en non-food

  Kan er ook gegeten worden op Smeerboel festival?

  We’ve got you covered! Op het Smeerboel festival hebben we een uitgebreide selectie aan foodtrucks met verschillende keukens. Dus maak je geen zorgen over je maag, wij zorgen dat je goed te eten krijgt!

  Welke foodtrucks staan er allemaal op Smeerboel festival?

  We houden wel van een beetje mysterie, dus we gaan niet alles verklappen. Maar weet je wat je wel kunt verwachten op Smeerboel festival? Alleen al bij het zien van de opties krijg je toch trek? Denk aan frietjes, snacks, pizza, hamburgers, wraps, loempia’s, tosti’s, fruit, zoetigheid, en nog veel meer. Dus voor alle moeilijke eters, maak je geen zorgen. Keuze zat!

  Zijn er ook vegetarische opties op Smeerboel festival?

  Natuurlijk, op Smeerboel festival zijn er sowieso meerdere vegetarische opties. En ja dit zal meer keuze zijn dan gewoon een saaie salade.

  Zijn er sigaretten verkrijgbaar op Smeerboel festival?

  Sorry, not sorry! Op Smeerboel festival gaan we voor de healthy vibes en zijn sigaretten helaas een no-go. Als jij zo nodig die longetjes van jouw wil teren, moet je die spullen maar gewoon vooraf halen.

  Zijn er oordoppen verkrijgbaar op Smeerboel festival?

  Luister goed, nu het nog kan, want tijdens het Smeerboel festival kan je bij elke bar gewoon oordoppen krijgen. En als je liever een speciale set wil hebben, hebben we zelfs een hele stand waar je ze kan kopen. Dus, als je geen zin hebt om doof te worden, dan weet je waar je moet zijn. De plattegrond wijst je de weg!

  Welke andere non-food producten zijn verkrijgbaar op Smeerboel festival?

  Naast al het lekkere eten zijn er op Smeerboel festival ook genoeg stands waar je kunt scoren. Dus als je even geen zin hebt in voedsel, kun je altijd nog een zonnebril, sieraad, petje of andere non-food items bemachtigen. Geen idee waar je moet zoeken? No worries, check gewoon de plattegrond en jij bent good to go!

 • Hardcups

  Er wordt op Smeerboel festival met Hardcups gewerkt wordt, hoe werkt dat?

  Wij leggen het je een keer even uit, dus let goed op! Al onze drankjes worden geserveerd in herbruikbare bekers of petflesjes. Hoe werkt dit dan? Nou, betaal gewoon 0,5 munt aan de bar voor je eerste beker of flesje. Als je drankje op is, breng je de beker of fles terug naar de bar en krijg je gratis een nieuwe. Makkelijk zat! Maar als je de beker beu bent, kan je hem tijdelijk inruilen voor een munt bij de bar. Zo kunnen jullie lekker blijven drinken en hoeven wij die zooi aan plastic zee niet achteraf op te ruimen.

  Waarom wordt er gewerkt met hardcups?

  Heb jij weleens die bende aan plastic zee gezien na een festival dat geen hardcups gebruikt. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het gebruik van hardcups significant bijdraagt aan een duurzaam festival. En dat is nog niet alles, want door het gebruik van hardcups besparen wij, alleen al voor onze organisatie, op jaarbasis meer dan twee miljoen wegwerpbekers en flesjes. Dus terwijl jij geniet van jouw drankje, kun je je ook nog eens goed voelen over het feit dat je bijdraagt aan een betere wereld. Hoe amazing!

  Mag ik mijn beker houden?

  Als jij te skeer bent om je eigen glazen te kopen, mag je er best een van ons meenemen. Maar, let op: een beker wordt pas écht duurzaam als we hem kunnen hergebruiken op het volgende festival. Dus als je weggaat, lever dan alsjeblieft jouw beker in aan de bar. En wist je dat je daarvoor een beker munt terug krijgt waarmee je fantastische prijzen kunt winnen? Dus waar wacht je nog op? Leef je uit, geniet van jouw drankje en maak ook nog eens kans op gave prijzen!

  Ik heb een bekermunt, wat kan ik hiermee?

  Met die beker munt van jou kun je de jackpot winnen! En het wordt nog beter, want op maandag na het festival plaatsen we de winnende nummers van de beker munten op ons Facebook event. Dus houd je ogen open en check snel of jij één van de lucky winners bent. Want wie weet, loop jij straks wel weg met een te gekke prijs.

 • Weer

  Houdt Smeerboel festival het weer in de gaten?

  Nou, nou, nou, hou je vast! Wij zijn druk bezig met het checken van die weersvoorspellingen. En geloof me, we hebben niet één, maar verschillende weerkamers ingeschakeld om ons te helpen. Maak je geen zorgen, we laten jullie niet in de kou staan. Als er ook maar een beetje twijfel is over de veiligheid en/of het verloop van het festival, zullen we je tijdig op de hoogte brengen en je adviseren over wat te doen.  En je kunt natuurlijk ook zelf gewoon lekker zelf het weer in de gaten houden via je telefoon.

  Mocht het gaan regenen tijdens Smeerboel festival, kan ik dan droog staan?

  Voor de mensen die van suiker zijn gemaakt hebben wij speciaal wat overdekte gedeeltes geplaatst. Al deze plekken samen zorgen ervoor dat het grootste deel van de bezoekers droog kan staan bij een regenbui. Dus geen ruzie maken voor een plek onder de overkapping, alvast bedankt. En als je echt voor wil zorgen dat je haar goed blijft zitten raden wij je aan voor de zekerheid een regenjas mee te nemen. Niet heel stijlvol, maar dat is toch echt je eigen probleem.

  Zijn er poncho’s op Smeerboel festival beschikbaar?

  Lieverd, dat zou niet heel duurzaam zijn of wel? Heb je de hele ‘’save the turtles’’ trend gemist ofzo? Zorg er daarom maar voor dat je gewoon lekker je eigen regenjas mee neemt.

  Wat voor schoenen kan ik het beste aantrekken naar Smeerboel festival?

  Laten we eerlijk zijn, we kunnen geen garanties geven, alles hangt natuurlijk af van het weer. Maar hey, één ding is zeker: als je naar het festival gaat, trek dan je dansschoenen aan! En dan hebben we het niet over die pijnlijke hakken, slippers of blote voeten. Waarom niet? Nou, omdat de ondergrond op ons festival niet overal even glad is en bestaat uit verschillende soorten materialen zoals gras, asfalt, houten vloeren, tentvloeren en rijplaten. En sorry to say, maar niet alles sluit daarbij naadloos op elkaar aan. Dus hier een tip van flip, trek gewoon normale sneaker of laarsjes aan.

  Welk kleding advies geven jullie voor Smeerboel festival?

  Wij zouden voor dit modeadvies gewoon bijna geld moeten gaan vragen. Trek gewoon iets aan waar jij je lekker in voelt en wat een beetje past bij de weersomstandigheden. Hier nog  een paar tips;

  • Ben je een koukleum, neem dan iets van een trui mee voor in de avond.
  • Wil je dat je haar goed blijft zitten? Neem een regenjas mee.
  • Neem ook wat stijlvolle accessoires mee voor als de zon schijnt ( of koop ze lekker bij onze merchandise stand, nog beter).
  • En regent het, draag dan vooral hakken.

  Mag ik zonnebrand meenemen naar Smeerboel festival?

  Voor de tomaatjes onder ons, opgelet! het meenemen van zonnebrand naar Smeerboel is toegestaan, mits het echte zonnebrand is. Ja, wij hebben jullie soms door hoor. Wel moet het een inhoudsmaat hebben van minder dan 100ml. Maar let op, het is een no go om elk soort zonnebrand spray of -spuitbus mee te nemen. Dus laat die maar thuis, geen gedoe met spuitbussen op ons festival!

  Mag ik een waterpistool meenemen naar Smeerboel festival?

  Sorry, maar weet je zeker dat je 18plus bent? Normaal gesproken zijn waterpistolen niet toegestaan op Smeerboel festival. Maar als de temperatuur stijgt tot boven de 28 graden, dan kunnen we een oogje dichtknijpen en zijn kleine waterpistooltjes van maximaal 15 cm lengte toegestaan. Dus als je wilt afkoelen, houd dan de thermometer in de gaten!

  Is er gratis drinkwater verkrijgbaar op Smeerboel festival?

  Voor de skere mensen onder ons; ja, er is gratis drinkwater te verkrijgen bij de toiletten. Maar als je iets anders wilt drinken dan H2O, dan zul je toch echt even je portemonnee moeten trekken bij de bar. Daar kun je ook drinkwater krijgen, maar wel tegen een kleine vergoeding.

 • Op de hoogte blijven

  Hoe kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief van Smeerboel festival?

  Wij snappen dat je natuurlijk niks wilt missen, daarom heb je hier de link voor de officiële Smeerboel festival nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle informatie en de laatste programma-updates.

  Welke sociale mediakanalen gebruikt Smeerboel festival?

  Hey feestbeest! Wil je niks missen van Smeerboel festival? Volg ons dan op Instagram, Facebook of Twitter. Of houd gewoon deze website in de gaten. En als je mooie kiekjes schiet tijdens het festival, tag ons dan met #smeerboelfestival. Dan zien wij jouw pics ook voorbijkomen. Wij zijn altijd in voor een feestje!

  Zijn er apps beschikbaar over Smeerboel festival?

  Ja, zeker! Tijdens Smeerboel festival heb je de WOOV app nodig om alle hotte info te vinden. Denk aan een festivalplattegrond, het blokkenschema en de beste spots om te snacken en te zuipen. Download de WOOV app nu in de Apple App Store of Google Play Store en ben helemaal op de hoogte!

  Kan ik ambassadeur worden van Smeerboel festival?

  Schat, tuurlijk kan dat! Wil jij shinen als een echte ambassadeur van Smeerboel festival? Stuur dan een mailtje naar marketing@elevation-events.com en wij zullen je uitleggen hoe het werkt.

 • Huisregels

  Zijn er huisregels van toepassing tijdens Smeerboel festival?

  Wij weten dat jullie niet graag naar de regels luisteren, maar wij hebben er wel een aantal. Wij willen natuurlijk het Smeerboel festival zo gezellig mogelijk maken! Hieronder worden de meest voor de hand liggende vragen over deze huisregels beknopt beantwoord. De verkorte huisregels zijn HIER terug te vinden. Wil je de volledige huisregels terug lezen? Deze zijn te vinden in de algemene voorwaarden en zijn HIER terug te vinden.

  Wat mag ik wel en niet meenemen naar Smeerboel festival?

  Sis, we willen allemaal een veilig en gezellig Smeerboel festival, dus listen up! Hier zijn een paar no-go’s: geen glaswerk, plastic flessen, waterzakken, blikjes, vuurwerk, lachgaspatronen, spuitbussen, drones, paraplu’s, selfiesticks en andere items die naar het oordeel van het personeel vervelend of gevaarlijk zijn. Oh, en drugs, (vuur)wapens en andere schadelijke spullen zijn ook een big no-no. En vergeet niet dat etenswaren, (alcoholische) dranken en (huis)dieren alleen zijn toegestaan voor hulphonden of vergelijkbare diensten. Als we iets van dit alles bij je vinden, kom je er niet in en bellen we de politie, periodt.

  Mag ik een tas meenemen naar Smeerboel festival?

  Lieverd, natuurlijk mag je een kleine tas meenemen naar het festival, maar laten we eerlijk zijn: je gaat niet op vakantie ofzo. Houd het bij de essentiële items en laat die grote tas thuis. Trouwens, de lockers zijn niet bepaald ruim bemeten, dus een enorme koffer of tas past er sowieso niet in. Dus laat die grote koffers maar thuis!

  Mag ik mijn fototoestel of filmcamera meenemen naar Smeerboel festival?

  Als het een kleine, niet-professionele camera of telefoon is, dan mag je ‘m zeker meenemen naar binnen, zolang je de opnames alleen voor persoonlijk gebruik maakt. Maar luister goed, als je denkt dat je als een professionele fotograaf de show kan stelen met je fancy camera, dan heb je het mis! Alleen de lucky few met persaccreditatie mogen met professionele foto- en filmapparatuur naar binnen. Geen zorgen, misschien mag je volgend jaar meedoen aan de pers.

  Is drugs toegestaan op Smeerboel festival?

  Het is heel simpel: drugs zijn net zo verboden op Smeerboel festival als dat ze dat zijn in de rest van Nederland. Ja, zelfs de gedoogde soorten mag je thuis laten. Smeerboel festival heeft een streng “zero tolerance” beleid wat betreft drugs. Als je dus gepakt wordt, dan word je zonder pardon de toegang ontzegd of nog erger, van het terrein verwijderd. En oh ja, de politie wordt ook nog eens op de hoogte gebracht. Dus geniet lekker van het festival, maar laat die drugs achterwege.

  Zijn er kledingvoorschriften tijdens Smeerboel festival?

  Fashionista’s, opgelet! Er zijn geen strikte kledingvoorschriften voor Smeerboel festival, maar we verwachten wel dat je je best doet om er verzorgd uit te zien. Dat betekent dus geen voetbalshirt of kleding met racistische en/of aanstootgevende opdrukken. Ook gezichtsbedekkende kleding is een no-go, dus laat die bivakmuts thuis. Laten we er allemaal fabulous uitzien en er een feestje van maken!

  Ik wil graag reclame maken of iets verkopen op of rond het Smeerboel festival, kan dit?

  Zonder schriftelijke toestemming is het ten strengste verboden om op of rondom Smeerboel festival te flyeren, te adverteren en/of te verkopen. Dus geen lachgaspatronen, hapjes of andere goodies verkopen zonder dat je daarvoor groen licht hebt gekregen. Laten we de vibe goed houden en ons allemaal aan de regels houden, oké?

  Is roken toegestaan op Smeerboel festival?

  Verslaafde, opgelet! Het is toegestaan om te roken op Smeerboel festival, maar alleen op plekken waar geen dak boven je hoofd hangt. En hou het wel netjes, hè! Als je buiten rookt, zorg dan dat je je mede bezoekers niet lastigvalt met je rookwolken en gooi je peuken altijd in de prullenbak. Want zeg nou zelf, niemand wil toch over peuken struikelen tijdens het dansen?

  Kan ik mijn E-sigaret en bijbehorende vloeistoffen meebrengen naar Smeerboel festival?

  Nep rokers opgelet: één E-sigaret mag je meenemen naar Smeerboel festival. Maar let op, alleen de bijbehorende vloeistof in een nieuwe, verzegelde verpakking mag mee naar binnen (maximaal één per persoon). En hou je aan de regels, want net als bij gewone sigaretten mag je alleen buiten met je E-sigaretje puffen op plekken zonder overkapping.

  Mag ik mijn huisdier meenemen naar Smeerboel festival?

  Jouw harige vrienden zijn helaas niet uitgenodigd op Smeerboel festival. (Tenzij het natuurlijk hulpdieren zijn of iets vergelijkbaars.)

  Vanaf welke leeftijd mag ik Smeerboel festival bezoeken?

  Om ali illegali praktijken te voorkomen moet je minstens 18 jaar zijn om Smeerboel festival binnen te komen. En let op, we kunnen je vragen om je ID te laten zien. Dus als je ‘m niet bij je hebt, dan helaas pindakaas, geen toegang voor jou!

  Hoe werkt de toegangscontrole op Smeerboel festival?

  Voordat je het terrein van Smeerboel festival betreedt, moet je meewerken aan een vrijwillige visitatie. Ja, we gaan jou en je spulletjes even grondig inspecteren, maar we beloven dat we het zo snel en pijnloos mogelijk zullen doen. Als je je een beetje ongemakkelijk voelt bij het idee, geen zorgen, we bieden je altijd de mogelijkheid om iemand van hetzelfde geslacht te kiezen voor de visitatie. Gewoon in de juiste rij gaan staan. Maar, let op: als je weigert om gevisiteerd te worden, dan is het helaas einde verhaal voor jou en mag je het terrein niet betreden.

 • Celebrate safe

  Voor het feesten:

  Voordat je op weg gaat naar het festival, check dan even de weersvoorspellingen en bekijk onze tips bij het kopje “weer”. Enne, zorg ervoor dat je geen waardevolle spullen meeneemt en/of in je auto laat liggen. En wees op je hoede voor de zakkenrollers, want niemand wil bestolen worden. Oh, en belangrijk: volg ALTIJD de instructies van ons veiligheidspersoneel op. En mocht er iets bijzonders gebeuren, laat dan thuisblijvers via een appje weten dat je nog leeft enzo.

  Seksuele intimidatie:

  Op Smeerboel festival is er absoluut geen ruimte voor seksueel geweld of intimidatie. Voel jij je lastiggevallen of bedreigd? Trek dan gelijk aan de bel bij onze beveiligings- en EHBO-medewerkers. Zij zijn getraind om je op te vangen en in contact te brengen met een leidinggevende die je verder kan helpen. Ook hebben we vrouwelijke beveiliging aanwezig, dus no worries. Voor degenen die het liever online willen melden, stuur dan een mail naar info@elevation-events.com (let op, wordt niet constant gemonitord). Als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, kun je uiteraard aangifte doen bij de politie. Onze organisatie helpt je hier graag bij. En hey, we snappen dat dit een gevoelig onderwerp is, dus alle meldingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Check voor meer info over medisch en psychologisch advies en hoe je aangifte kan doen www.centrumsexueelgeweld.nl.

  Gebruik van alcohol en drugs:

  Dat er risico’s zijn bij het gebruiken van alcohol en/of drugs is bekend. Maar wees extra alert bij het gebruiken van alcohol en drugs bij temperatuur boven de 20 graden. Alcohol en/of drugs verhogen de lichaamstemperatuur. Dus als je lang danst en te weinig drinkt, neemt het risico op oververhitting toe. Drink voldoende water maar ook weer niet te veel: maximaal 1 á 2 glazen per uur. Drink je in korte tijd te veel dan bestaat het risico op watervergiftiging. Als er iemand komt te overlijden gebeurt dit meestal door oververhitting of een watervergiftiging als gevolg van alcohol en/of drugsgebruik. Dus wees voorzichtig en koel zo nu en dan even af. Let op elkaar en laat elkaar niet in de steek. Test je drugs voordat je naar het festival gaat, dit kan niet op het festival zelf. Kijk voor meer informatie en de gezondheidsrisico’s op www.drugsenuitgaan.nl en www.unity.nl

  Gehoorbescherming:

  Luister schat (nu het nog kan), bij Smeerboel festival willen we dat je vandaag niet alleen van de beats kunt genieten, maar ook over 20 jaar nog steeds. Daarom ondersteunen wij de I Love my Ears campagne en raden we je aan om goed voor je oren te zorgen. Check www.ilovemyears.nl voor handige tips om je oren te beschermen terwijl je toch van de muziek geniet. En geen paniek, op het festival kun je bij alle barren oordoppen krijgen. Dus geen excuses meer om je oren te verwaarlozen, oké?

  Medische hulp:

  Als jij of een van je scharrels zich niet zo lekker voelt, twijfel dan niet om naar de EHBO te gaan. Daar staan professionele hulpverleners voor je klaar. Wees open over het gebruik van alcohol en drugs, want hoe meer informatie zij hebben, hoe beter ze jou kunnen helpen. Je hoeft je geen zorgen te maken over je privacy, want ons medisch beroepsgeheim is heilig en we zullen geen melding maken bij de politie.

  Na het feesten?

  Als je aan de alcohol en/of drugs zit, loop je meer risico op gedwongen en onveilige seks. Dus respecteer elkaar en check www.sense.info/soas voor info over veilig vrijen. Bovendien kan drank- en/of drugsgebruik zorgen voor minder focus en een tragere reactietijd, wat het autorijden gevaarlijk maakt voor jou en anderen. Dus don’t drink and drive kids. Drink voor het slapen gaan water of isotone drankjes om je vochtbalans weer op peil te brengen.

 • En verder?

  Ik heb een klacht over het Smeerboel festival, waar kan ik deze kwijt?

  Hey jij daar! Het is natuurlijk super vervelend als je een klacht hebt, maar no worries, we got you! Als je niet kunt wachten met klagen, stuur ons dan een privéberichtje op Facebook. Maar als je achteraf toch nog wilt klagen of het later wilt melden, schiet dan een mailtje naar info@elevation-events.com. We horen graag van je!

  Ik heb een klacht over de beveiliging, medische hulpverlener, verkeersregelaar of andere werknemen van het Smeerboel festival, waar kan ik deze kwijt?

  Hey hey, heb je een klacht? Ai, dat vinden wij natuurlijk niet zo leuk om te horen! Als het echt niet kan wachten, slide dan even in onze DM’s op Insta en stuur ons een berichtje. Heb je achteraf nog een klacht of wil je het later melden, stuur dan een mailtje naar info@elevation-events.com. Oh, en geef ons vooral zoveel mogelijk details, zoals uiterlijke kenmerken, tijdstip en locatie, zodat we kunnen achterhalen wie de boosdoener is.

  Hoe is de privacy voor de bezoekers van Smeerboel festival en op de website van Smeerboel festival gewaarborgd?

  Privacy, wat is dat? Wij zijn niet vies van een beetje open en bloot. Wil je toch meer info hierover, klik dan HIER voor de privacy statement.

  Maakt Smeerboel festival gebruik van cookies?

  Wil jij meer weten over hoe wij omgaan met jouw persoonlijke gegevens? Check dan onze privacy statement, daar vind je alle juicy details! Klik HIER om er naartoe te gaan.

 • Pendelbus

  Rijdt er een pendelbus van en naar het Smeerboel festival?

  Natuurlijk hebben we een pendelbus tijdens Smeerboel festival! Geen zorgen dat je je mooie schoenen moet verpesten met een lange wandeling. Laat die bus je lekker naar de party brengen!

  Van waar naar waar rijdt de pendelbus?

  Geen zin om te lopen naar het Smeerboel festival? Geen probleem, hop on the pendelbus! Deze rijdt tussen Utrecht Centraal en het festivalterrein. Kijk HIER voor de looproute!

  Tussen welke tijden rijdt de pendelbus?

  De pendelbus rijdt tijdens Smeerboel festival van 11.30 uur (Utrecht Centraal) tot de laatste persoon van het festivalterrein is geveegd (rond +/- 00.00 uur). De bus gaat de hele dag en avond heen en weer, dus jij kan op elk gewenst moment naar en van het festivalterrein reizen. Dikke winst toch!

  Hoe vaak gaat de pendelbus?

  Goed nieuws! Tijdens Smeerboel festival kun je altijd een ritje scoren met de pendelbus. 

  Wat kost een ticket voor de pendelbus en waar kan ik deze kopen?

  Als je slim bent  koop je je pendelbusticket van tevoren online. Een retourtje kost dan 7,50 excl. ticketfee. Maar, als je het toch vergeten bent, geen zorgen! Bij de bus kan je een retourtje kopen voor 10,-. Als je alleen terug met de bus wilt, kan je ter plekke een enkeltje scoren voor 5,- per stuk. Maar let op, alleen pinnen is toegestaan!

  Hoe werkt het als je online een bus ticket hebt gekocht?

  Hey hey, heb jij al je busticket voor Smeerboel festival online gekocht? Nice! Laat het ticket zien bij de bus, je kan ‘m uitprinten of op je telefoon laten zien. De buschauffeur scant het ticket en als het geldig is, krijg je een hardcopy busticket. En dan mag je natuurlijk gezellig met ons meerijden!

  Moet ik mijn bus ticket bewaren voor de terugweg?

  Jaa, als jij nog thuis wilt komen is het heel belangrijk dat je je hardcopy ticket ook op de terugweg bij je hebt. Alleen met dat papiertje mag je weer instappen. Ben je dat kaartje kwijtgeraakt door al het feesten? No worries, bij de bus kan je een enkeltje kopen voor 5 euro. Maar let wel op, bij de bus kan alleen gepind worden!

  Kan ik bij de bus een bus ticket kopen?

  Hé, geen paniek! Mocht je toch op het laatste moment besluiten om een ticket te kopen, dan kan dat gewoon bij de bus. Een retourtje kost dan 10 euro. Maar als je slim bent, koop je je tickets van tevoren online en bespaar je nog wat geld. En oh ja, vergeet niet dat je alleen met pin kunt betalen bij de bus!

  Kan ik ook een enkeltje kopen?

  Tuurlijk kan je een enkeltje kopen, maar alleen op de terugweg hè. Een ritje kost je dan 5 euro en je kan het alleen bij de bus bemachtigen. Oh, en vergeet niet je pinpas mee te nemen, want contant geld accepteren we niet.

 • Busreis vanuit andere steden

  Rijden er ook bussen vanuit andere steden naar Smeerboel festival?

  Helaas, je zult op eigen houtje naar Smeerboel festival moeten komen. Geen pendelbussen vanuit andere steden, dus het is tijd om je reisplannen aan te passen!

 • Tourbussen

  Kan ik met een door mijzelf georganiseerde tourbus naar Smeerboel festival komen?

  Jij bent een echte organisator! Als je met de bus komt, dan is dat geen probleem. Maar wel graag even melden bij ons, anders weten we niet wat we met je moeten. Vul gewoon DIT formulier in en we zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. We sturen voor het festival instructies aan jou en de buschauffeur over wat te doen.

  Waar kan ik de, door mij georganiseerd, tourbus ons laten afzetten en ’s avonds weer op laten halen?

  Lieve vrienden met een tourbus, wanneer jullie je bus aanmelden bij ons krijgen jullie alle juicy details. Maar alvast een tip van ons: als navigatieadres kan je Ptolemaeuslaan gebruiken. Vanaf daar volg je de borden “tourbussen” en gehoorzaam je je braaf de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

  Is het mogelijk om de zelf georganiseerde tourbus voor een langere periode bij Smeerboel festival te parkeren?

  Nope, je kunt helaas niet blijven hangen met je tourbus bij Smeerboel festival vanwege ruimtegebrek. Na het uitstappen van je bezoekers, moet de bus direct vertrekken. En wanneer de bus volledig geladen is na afloop van het festival, moet je ook snel wegwezen. Oh, en denk aan onze buren en laat de buschauffeur zijn motor en muziek uitzetten tijdens het wachten.

 • OV

  Hoe kom ik met het OV bij Smeerboel festival?

  Wil je graag naar Smeerboel festival reizen met het OV? Dan hebben we een top tip voor je: reis via Utrecht Centraal! Dit station is vanuit het hele land super makkelijk te bereiken en vanaf daar vertrekken er pendelbussen die je direct naar het festival brengen. Gebruik 9292OV om je route te plannen en wij zorgen voor de rest!

  Tot hoe laat kan ik nog thuiskomen met het OV?

  Oeh, dat hangt er vanaf waar je precies woont, lieverd. Maar no worries, vanaf Utrecht Centraal gaan er nog treinen tot ongeveer 01.00 uur naar de meeste grote steden. Dus als je nog niet klaar bent met feesten, kan je lekker blijven hangen tot de late uurtjes. Maar hoe je daarna thuis komt, of bij die van je scharrel, dat is aan jou. Gebruik gewoon 9292OV om het makkelijkste plan te maken.

 • Parkeren

  Waar kan ik bij Smeerboel festival parkeren?

  Als je met de auto naar Smeerboel festival komt, voer dan het navigatieadres Orteliuslaan in Utrecht in. Volg de borden voor parkeren en laat je leiden door onze geweldige verkeersregelaars. Ze zullen je als een echte VIP behandelen!

  Wat kost een ticket voor de parkeerplaats en waar kan ik deze kopen?

  Hey, wil je met de auto naar Smeerboel festival komen? Dan hebben we een tip voor je. Koop je parkeerticket van tevoren online voor slechts 15,- excl. ticketfee. Bij de kassa betaal je namelijk maar liefst 18,-. En vergeet niet, alleen pinnen is mogelijk.

  Hoe werkt het als ik online een parkeerticket hebt gekocht?

  Heb je online een parkeerticket gekocht? Laat die dan lekker zien aan die kassamedewerker bij de parkeerplaats. Of je ‘m nou uitprint of gewoon op je telefoon laat zien, dat maakt niet uit. Zodra ze jouw ticket scannen en ‘ie geldig is, kun je die parkeerplaats oprijden en lekker parkeren!

  Kan ik bij het parkeerterrein een parkeerticket kopen?

  Wil je jouw auto kwijt bij deze parking? No problemo! Een parkeerticket scoor je hier voor slechts 15 euro. Maar wil je niet in de rij staan om nog sneller te kunnen genieten? Koop dat ticket dan lekker online voor een nog betere deal. En oh ja, let wel ff op: alleen pinnen is hier de deal, dus zorg dat je jouw plastic fantastic bij de hand hebt.

 • Taxi

  Ik wil gebruik maken van een taxi, kan dat?

  Schat, maak je geen zorgen! Tijdens Smeerboel festival hebben wij speciaal voor jou een VIP-taxistandplaats gecreëerd waar je kunt worden afgezet en opgehaald. Dus leun lekker achterover, geniet van het feest en laat die taxi’s maar voor je zorgen.

  Waar kan de taxi mij afzetten?

  Hé schat, luister goed! Als je met de taxi komt, zorg dan dat je chauffeur de Mercatorlaan in Utrecht als bestemming invoert. Vanaf de eerste bordjes volg je dan gewoon lekker de “taxi”-aanwijzingen en luister je naar onze fantastische verkeersregelaars. Maar let wel ff op: alleen de real deals in officiële taxi’s mogen parkeren bij de taxi uitstaphalte. Dus, bestel je een taxi zonder blauw kenteken? Dan kan dit helaas niet.

  Waar kan de taxi mij ophalen?

  Wil je na het feesten met een taxi terug naar huis? Geen stress, je hoeft niet eens te bellen of te appen! Er staan namelijk genoeg taxi’s op je te wachten bij de taxistandplaats vlakbij het festivalterrein. Gewoon die “taxi”-borden volgen vanaf het festival en je zit zo in de auto. En guess what? Op de taxistandplaats vind je alleen de beste taxi’s met de juiste papieren. Dus als je een Uber of taxi hebt besteld, dan vind je jouw ride bij de kiss & ride. Want alleen echte VIP’s mogen wachten bij de taxihalte.

  Waar kan ik een bestelde taxi mij op laten halen?

  Heb je een taxi of Uber besteld? Dan ben jij een slimme meid! Want die sexy rides staan namelijk al voor jou klaar bij de kiss & ride. Dus geen gedoe met wachten bij de taxistandplaats, jouw VIP-ritje staat gewoon op jou te wachten bij de kiss & ride. Geniet van je comfortabele reis naar huis!

  Is de taxi standplaats gratis?

  Goed nieuws! Die knappe taxi-chauffeurs hoeven geen cent te betalen om jou af te zetten of op te halen bij het festival. Dus laat die taxi’s maar komen en geniet van je ritje!

 • Uber/besteld vervoer

  Ik wil gebruik maken van Uber, kan dat?

  Heb je een Uber nodig? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Want die fantastische Uber-taxi’s kunnen jou gewoon afzetten en ophalen bij het Smeerboel festival. Dus geen gedoe met het zoeken van een parkeerplekje of het wachten op het openbaar vervoer. Gewoon lekker relaxen en genieten van je fancy Uber-ritje!

  Waar kan een Uber taxi mij afzetten?

  Kom jij met een fancy Uber-ritje naar het festival? Laat die chique chauffeur dan de Orteliuslaan, Utrecht invoeren als navigatieadres en volg vanaf de eerste borden de aanwijzingen “taxi” of “kiss & ride”. En weet je wat het beste is? Alleen die Uber-taxi’s met een blauw kenteken mogen gebruikmaken van die geweldige taxi-uitstaphalte. Maar no worries, als jouw Uber geen blauw kenteken heeft, dan kun je gewoon afgezet worden bij de kiss & ride. Volg gewoon de instructies van die super hotte verkeersregelaars en alles komt goed!

  Waar kan een Uber taxi mij ophalen?

  Wil je lekker in stijl naar huis met die chique Uber? Dan moet je de Uber-chauffeur wel vertellen om de Orteliuslaan, Utrecht als navigatieadres in te voeren en de borden “kiss & ride” te volgen. En wanneer je dan aankomt op de kiss & ride, wees dan klaar om te shinen en wacht daar op jouw fancy Uber-ritje. Onthoud wel dat bestelde vervoer niet mag wachten op de taxi-halte, dus hup hup, naar die kiss & ride en laat die Uber-chauffeur zien hoe het moet!

  Is de Uber taxi standplaats gratis?

  Goed nieuws! De Uber-chauffeurs hoeven geen cent te betalen om jou te brengen of op te halen bij het festival. Dus, laat die Uber-ritjes maar komen en voel je als een ware VIP die in stijl wordt vervoerd!

 • Kiss & ride

  Ik word gebracht en/of opgehaald door iemand, kan dat?

  Ja zeker! Tijdens Smeerboel festival kan je opgehaald en afgezet worden op de Kiss & Ride. Dus waar wacht je nog op? Laat die chauffeurs maar rijden en geniet van de ritjes zonder gedoe!

  Waar kan iemand die mij komt brengen mij afzetten?

  Klaar om je te laten vervoeren als een echte VIP? Als je wordt afgezet op de Kiss & Ride, laat je chauffeur dan de Orteliuslaan, Utrecht invoeren als navigatieadres en volg de borden naar die zoete plek van de Kiss & Ride. Luister ook goed naar de aanwijzingen van de verkeersregelaars, zodat je in stijl aankomt op het festival!

  Waar kan iemand die mij komt halen mij ophalen?

  Hé, als je wordt opgehaald door kiss & ride, vertel je chauffeur dan om de Orteliuslaan in Utrecht in te voeren als navigatieadres en de aanwijzingen “kiss & ride” te volgen. En houd er rekening mee dat ze de instructies van de verkeersregelaars moeten opvolgen. Jij hoeft alleen maar naar de kiss & ride te lopen en te wachten op je vervoer. Makkelijk zat toch?

  Is het gratis om mij af te laten zetten en/of op te laten halen?

  Beste skere student, als je gebruik maakt van de kiss & ride service om afgezet of opgehaald te worden, dan hoeft jouw chauffeur of jijzelf daar geen cent voor neer te tellen.

 • Fiets/scooter/brommer

  Ik wil op de fiets, scooter of brommer naar Smeerboel festival komen, kan dat?

  Lieverd, als jij naar Smeerboel festival gaat, dan kan je zeker op de fiets, scooter of brommer komen. Sterker nog, dat is zelfs ons advies! Save the planet, of zoiets.

  Waar bevindt zich de fietsenstaling?

  Alright, als jij met de fiets, scooter of brommer naar ons festival komt, dan moet jij je navigatie instellen op de Mercatorlaan. Zodra je de eerste gele borden met de tekst “fiets” tegenkomt, volg je deze als een pro en luister je goed naar de aanwijzingen van onze verkeersregelaars.

  Is de fietsenstalling gratis?

  Schat, voor de fietsenstalling hoef jij geen rooie cent te betalen. We willen namelijk graag dat jij op de fiets komt!

 • Lopen

  Ik wil lopend naar Smeerboel festival komen, kan dat?

  Hey, natuurlijk kan jij te voet naar ons feestje komen. Sterker nog, we raden het zelfs aan! Loop dan over de Mercatorlaan en volg vanaf de eerste gele borden de aanwijzingen voor “voetgangers”. En vergeet niet om de instructies van onze verkeersregelaars op te volgen, dan kom jij zonder problemen bij ons festival aan! makkelijk zat, iedereen kan dit zo

 • BUURTBEWONERS

 • Buurtbewonersbrief

  Wat is Smeerboel festival?

  Smeerboel festival is een elektronisch georiënteerd muziekfestival met een lokale, regionale, en in kleine maten landelijke aantrekkingskracht, waar jaarlijks circa 20.000 bezoekers van 18+ op afkomen. In 2010 vond, op Strand Oog in Al de eerste editie van het Smeerboel festival plaatst. Sinds 2014 wordt het festival georganiseerd op de Grasweide bij Papendorp. De komende editie betreft de 12e editie van het festival.

  Bezoekers komen voor de optredens van nationale en internationale artiesten. Er is op Smeerboel festival ruimte voor zowel talentvolle, jonge artiesten als voor de gevestigde nationale en internationale namen. Naast de diverse optredens wordt er ook ruimte geboden aan optredens, creatief vermaak, foodtrucks, decors, kunstinstallaties en lichtshows.

  Waar vindt Smeerboel festival plaats?

  Smeerboel festival vindt plaats op de Grasweide bij Papendorp.

  Wanneer vindt Smeerboel festival plaats?

  Smeerboel festival vindt plaats op zaterdag 09-09-2023. Het festival start om 12.00 uur en is om 23.00 uur afgelopen.

  Wanneer vindt de op- en afbouw van Smeerboel festival plaats?

  De op- en afbouw van het festival vindt plaats in de periode van 28-08-2023 t/m 15-09-2023.

  Wie organiseert Smeerboel festival?

  Smeerboel festival wordt georganiseerd door Smeerboel B.V. De Utrechtse organisatie is in 2009 opgericht. De organisatie houdt zich bezig met het ontwikkelen en organiseren van festivals: van concept tot aan de realisatie hiervan. De zelf-producerende organisatie levert met creatieve en vernieuwende concepten een bijdrage aan een aansprekende festivalagenda voor jongvolwassenen in Utrecht en omstreken.

  Hoe komen bezoekers naar Smeerboel festival?

  Bezoekers komen op verschillende manieren naar het festival. Via de website en sociale media worden bezoekers geadviseerd en gestimuleerd om met de fiets of het OV naar het festival te komen. Een groot deel van de bezoekers komt uit de directe omgeving, hier is een aparte fietsenstalling voor ingericht tussen de Mercatorlaan en Orteliuslaan. Vanaf Utrecht Centraal rijden er pendelbussen van en naar de het festival.

  Kan ik gedurende de periode dat het Smeerboel festival en de op- en afbouw daarvan plaatsvindt gewoon gebruik maken van de Grasweide bij Papendorp?

  Nee, helaas kan er gedurende de periode dat de op- en afbouw van het Smeerboel festival plaatsvindt geen gebruik gemaakt worden van de Grasweide bij Papendorp. Het terrein is dan volledig afgesloten en is niet toegankelijk.

  Zijn er afsluitingen gedurende de periode dat het Smeerboel festival en de op- en afbouw daarvan plaatsvindt?

  Ja, om de op- en afbouw veilig te laten verlopen zijn er gedurende deze periode een aantal afsluitingen van toepassing. Dit betreft:

  • Vanaf 30-08-2023 t/m 14-09-2023 is het fietspad aan de oostzijde (festivalzijde) van de Mercatorlaan afgesloten. Het fietspad aan de westzijde kent twee richtingen en blijft wel beschikbaar.
  • Vanaf 28-08-2023 t/m 15-09-2023 kunt u enige overlast ondervinden van passerende voertuigen op de Mercatorlaan en de Groenewoudsedijk.
  • Om de bezoekersstromen op de showdag, de dag dat het Smeerboel festival plaatsvindt, veilig te laten verlopen, is van zaterdag 09-09-2023, 08.00 uur tot zondag 10-09-2023, 06.00 uur de Mercatorlaan afgesloten vanaf de Taatsendijk tot aan het Taatsenplein. De P+R is op zaterdag 09-09-2023 gereserveerd voor het Smeerboel festival.

  Is mijn woning en of bedrijf, ondanks de afsluitingen wel te bereiken tijdens Smeerboel festival?

  Ja, alle woningen en bedrijven blijven ten alle tijden bereikbaar.

  Wordt het OV omgeleid gedurende de afsluitingen rondom Smeerboel festival?

  Nee, het OV blijft regulier rijden, ook tijdens de afsluitingen. OV verkeer krijgt ten alle tijden doorgang bij de verkeersposten.

  Op welke dagen/tijden mag er geluid worden geproduceerd?

  Op de dag van het evenement mag er tijdens en een uur voorafgaand aan de evenementen geluid worden geproduceerd, oftewel op zaterdag van 11.00 – 23.00 uur. Op de dag voorafgaand aan de evenementen – donderdag 8 september – mag er tussen 16.00 – 20.00 uur geluid worden geproduceerd ten behoeve van de soundcheck. Tijdens de soundcheck worden de diverse stages gefaseerd gecontroleerd. Op één moment worden alle stages tegelijkertijd gecontroleerd om de meetapparatuur goed in te kunnen regelen.

   

  Worden er metingen en controles op het gebied van geluid verricht?

  De afspraken m.b.t. geluidsnormen zijn vastgesteld door de gemeente Utrecht. Een gespecialiseerd bureau plaatst in opdracht van de organisatie in de omgeving van de festivallocatie diverse meetpunten. Daarnaast is de organisatie in staat op andere locaties metingen uit te voeren. Deze apparatuur kan op afstand worden uitgelezen. Ook zijn er meetpunten op de podia geïnstalleerd, zodat, indien nodig, geluid nauwkeurig kan worden bijgestuurd. Naast deze eigen metingen op initiatief van de organisatie, controleert ook de gemeente Utrecht het geluid.

  Wat doet de organisatie aan het beperken van de geluidsoverlast?

  Voorafgaand aan het festival wordt in opdracht van de organisatie door een geluidsingenieur een geluidsplan opgesteld. Dit wordt gedaan zodat er in het voortraject al gekeken kan worden waar mogelijke geluidsoverlast zou kunnen ontstaan en hoe dit beperkt kan worden. Zo wordt het geluid bijvoorbeeld gericht op de locaties waar de minste mensen wonen en wordt er gewerkt met geavanceerde geluidssystemen waarbij het geluid aan de achterkant van de speakers wordt uitgedoofd. Door deze maatregelen wordt het geluid vooral op de bezoekers gericht en wordt het geluid in de gebieden daarbuiten zo veel mogelijk beperkt.

  Ik heb toch last van geluidsoverlast kan dit?

  Er wordt op Smeerboel festival veel aandacht besteed aan het waar mogelijk beperken van de geluidsoverlast. Maar helaas zijn er veel externe factoren die invloed hebben op het geluid. Voornamelijk weer is een factor waar wij als organisatie geen grip op hebben maar die van grote invloed kan zijn. Door een draaiende wind kunt u bijvoorbeeld, wanneer u eerder op de dag geen overlast hebt ervaren, deze later op de dag wel ervaren. Daarnaast kan het afkoelen van de lucht na een warme dag ervoor zorgen dat geluid verder draagt. Maar ook een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat geluid makkelijker gedragen wordt waardoor het geluid op een grotere afstand van het terrein hoorbaar kan zijn.

  Klachten?

  Als organisatie besteden wij veel aandacht aan het beperken van geluidsoverlast. Echter kunnen wij niet altijd voorkomen dat u overlast ondervindt. Houd er rekening mee dat het geluidsniveau gedurende de dag wordt opgebouwd. Indien u contact wilt opnemen, kan dat via 030-2433717 of mail naar info@elevation-events.com.

  Wordt het afval dat wordt veroorzaakt door het festival opgeruimd?

  Ja, de organisatie heeft de verplichting het terrein zo achter te laten zoals het is aangetroffen. De organisatie huurt een schoonmaakbedrijf in dat is gespecialiseerd in het reinigen van festivalterreinen. Zowel tijdens als na afloop van het festival zorgt het bedrijf er voor dat het terrein wordt schoongemaakt. De schoonmaakdienst draagt er daarnaast ook zorg voor dat zwerfafval langs de toe- en afvoerwegen van en naar het terrein worden schoongemaakt.

  Wordt er rekening gehouden met de natuur en flora- en faunawet?

  Ja, er wordt rekening gehouden met de flora- en faunawetgeving. Een festival mag niet zorgen voor een overtreding van deze wet. Daarom werkt de organisatie samen met een bureau dat gespecialiseerd is op het gebied van flora en fauna. In samenwerking met ecologen (professionals op het gebied van natuur) wordt het terrein verkend en onderzocht en wordt bekeken waar mogelijk gevoelige natuurspots aanwezig zijn. Hierdoor weet de organisatie welke delen moeten worden ontzien en met welke maatregelen verstoring kunnen worden voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld looproutes worden aangepast of locaties met broedende vogels worden afgeschermd.

   Wordt er vuurwerk afgestoken?

  Nee er wordt geen vuurwerk afgestoken tijdens Smeerboel festival

  Doet Smeerboel festival iets aan duurzaamheid?

  Ja, Smeerboel festival en de organisatie achter Smeerboel festival zetten hoog in op verduurzaming van de festivalwereld en uiteindelijk een beter, schoner en socialere wereld. Daarnaast hebben we “het Local Legacy programma” in het leven geroepen om door middel van dit fonds geld op te halen bij o.a. onze gastenlijstbezoekers. Met dat geld hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame projecten. Zo is er afgelopen jaar in de Ruigenhoekse polder ruim 500m2 bijenlint geplant om zodoende de bijen een betere leefomgeving te geven. Voor meer informatie over ons duurzaamheidsbeleid, investeringen en behaalde doelen verwijzen wij jullie graag door naar de duurzaamheidspagina op deze website.

  Wat wordt er gedaan op het gebied van veiligheid?

  De organisatie heeft een eigen veiligheidsorganisatie die bestaat uit:

  • Specialisten op het gebied van crowdmanagement en crowdcontrol
  • Medisch zorgverleners
  • Mobiliteitsexperts
  • Beveiligers
  • Reddingsbrigade
  • Brandveiligheidsadviseur

  In samenwerking met de externe partijen de gemeente Utrecht, politie, GHOR, brandweer en de VRU wordt de veiligheid van het festival gewaarborgd. De interne veiligheidsorganisatie en externe partijen stellen gezamenlijk een veiligheidsplan op.

  Waar kan ik terecht met mijn vragen?

  De organisatie is per email bereikbaar via info@elevation-events.com en telefonisch via 030-2433717.

  Ook tijdens het festival kunt u de organisatie bereiken op dit nummer.

 • NIEUWSBRIEF

  Your subscription could not be saved. Please try again.
  Your subscription has been successful.